Nek- en middenrugklachten

Nek- en middenrugklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een slechte houding, overbelasting, stress, veroudering of aandoeningen zoals artritis en een hernia. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals fysiotherapie en/of oefentherapie. Een beweegprogramma helpt enorm tijdens het revalidatieproces.

Ben je op zoek naar een fysiotherapeut die nek- en middenrugklachten behandelt? Bij De Fysio Man in Amsterdam-West en -Noord zit je goed!

Waarom kiezen voor De Fysio Man?

Oorzaken van nek- en middenrugklachten

Eén van de belangrijkste oorzaken van nek- en middenrugklachten is een slechte houding. Wanneer we langdurig in een ongezonde houding zitten, zoals voorovergebogen voor een computer, kan dit leiden tot spanning en pijn in de nek en rug. Overbelasting is ook een veelvoorkomende oorzaak van nek- en middenrugklachten. Dit kan zijn door fysieke activiteiten zoals het tillen van zware voorwerpen of sporten zonder voldoende warming-up of stretching. Stress kan ook een grote rol spelen bij het ontstaan van nek- en middenrugklachten. Stress heeft een negatief effect op het lichaam, waaronder op onze spieren en dus onze houding.

Diagnose en behandeling van nek- en middenrugklachten

De diagnose van nek- en middenrugklachten begint vaak met een fysiek onderzoek en een gesprek met een arts of fysiotherapeut. Afhankelijk van de ernst van de klachten en de oorzaak ervan, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Fysiotherapie kan worden gebruikt om de beweeglijkheid te verbeteren en de spieren te versterken. Onze fysiotherapeuten hanteren een beweegprogramma op maat om zo te herstellen. Oefentherapie kan helpen om de houding te verbeteren en de spieren te versterken. In gevorderde gevallen wordt samen met een arts gekeken naar de mogelijkheden van chirurgie.

Het is belangrijk om te weten dat een combinatie van behandelingen vaak het meest effectief is. Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het aanpassen van werkplekken en het verminderen van stress, om een terugval te voorkomen.

Bij De Fysio Man maken we samen met jou een behandelplan op maat om zo snel mogelijk de klachten weg te halen en deze in het vervolg te voorkomen.

Preventie en zelfzorg voor nek- en middenrugklachten

Zelfzorg is een belangrijke aspect in het voorkomen van nek- en middenrugklachten. Eén van de belangrijkste manieren om nek- en middenrugklachten te voorkomen, is door een goede houding aan te nemen. Dit betekent dat wanneer je zit, staat of loopt, je rug recht moet zijn en je schouders ontspannen. Het gebruik van hulpmiddelen zoals een goede stoel of matras helpt ook bij het verbeteren van de houding en het verminderen van spanning in de nek en rug.

Maar dat is niet het enige waar je op kunt letten. Voldoende én juiste beweging is een erg belangrijk aspect voor het lichaam. Door regelmatig te bewegen, worden de spieren in de nek en rug gestimuleerd waardoor ze sterk en flexibel blijven. Heb je last van stress? Denk dan aan dagelijkse beweging in de vorm van yoga of meditatie. Zo blijf je niet alleen in beweging, maar werk je ook direct aan stressvermindering.

Ervaar je nek- en middenrugklachten? Trek dan in een vroeg stadium aan de bel. Hoe eerder de klachten worden behandeld, des te sneller je weer bovenop de pijnklachten bent en hoe minder snel deze klachten terugkomen.

Dry needling

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een fijne naald (acupunctuurnaald) in de huid en spier wordt gebracht. Dit is een ‘droge’ naald en geen holle naald. Er wordt geen vloeistof in de spier gebracht, vandaar ook de naam ‘dry’ needling. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van triggerpoints, oftewel spierknopen. Ook voor nek- en middenrugklachten werkt dry needling zeer effectief.

Alternatieve behandelingen voor nek- en middenrugklachten

Er zijn verschillende alternatieve behandelingsopties beschikbaar voor nek- en middenrugklachten. Acupunctuur is een alternatieve behandeling die kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen in de nek en rug. Massage kan ook nuttig zijn voor het verminderen van spanning en pijn in de nek en rug. Yoga en oefentherapie kunnen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en kracht van de spieren in de nek en rug. Osteopathie is een alternatieve behandelingsoptie die zich richt op het herstellen van de balans en de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat en kan ook helpen bij het verminderen van pijn en spanning in de nek en rug.

Het is belangrijk om te weten dat deze alternatieve behandelingsopties vaak het meest effectief zijn wanneer ze worden gecombineerd met andere behandelingsopties, zoals fysiotherapie of oefentherapie.

Behandelen van nek- en rugpijn bij De Fysio Man in Amsterdam

Bij De Fysio Man bieden wij een breed scala van behandelingsopties aan, gericht op het verminderen van klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Voor vragen of een intakegesprek, neem contact met ons op. Mail info@defysioman.nl of bel 020-3542926. Liever langskomen? Bezoek ons ma t/m za op de Jan van Galenstraat 301 in Amsterdam-West of op dinsdag en donderdag op de Grasweg 53a in Amsterdam-Noord.