Hielpijn bij kinderen

Hielpijn is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan leiden tot pijn, zwelling en beperking van de beweging. Het kan optreden als gevolg van overbelasting, zoals bij het spelen, sporten, of door anatomische afwijkingen. Het is belangrijk om hielpijn bij kinderen op tijd op te sporen en te behandelen, omdat het anders kan leiden tot verdere problemen en beperkingen in de beweging. In deze blog kijken we naar de oorzaken van hielpijn bij kinderen, de behandeling en preventie.

Oorzaken van hielpijn bij kinderen

Er zijn verschillende oorzaken van hielpijn bij kinderen, waaronder overbelasting, anatomische afwijkingen en irritaties. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van hielpijn te achterhalen zodat de juiste behandeling gegeven kan worden.

Overbelasting kan optreden wanneer kinderen te veel belasting op hun voeten plaatsen, bijvoorbeeld tijdens het sporten of rennen. Anatomische afwijkingen, zoals een afwijkende stand van de enkel, kunnen ook leiden tot hielpijn.

Hielpijn bij kinderen wordt vaak veroorzaakt door de ziekte van Sever Schinz. De ziekte van Sever Schinz vormt een druk op de achterkant van het hielbeen en komt het meest voor bij zeer actieve kinderen van 9 tot 14 jaar. Als de spanning herhaald en langdurig wordt uitgevoerd, kan de groeischijf geïrriteerd raken.

Hielpijn identificeren

Het is belangrijk om hielpijn bij kinderen op tijd te identificeren zodat het behandeld kan worden en verdere problemen voorkomen kunnen worden. Als je kind klaagt over hielpijn of als je opmerkt dat hij of zij moeite heeft met lopen of staan, is het aan te raden om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Een arts of fysiotherapeut kan de oorzaak van hielpijn identificeren en de juiste behandeling voorschrijven. De Fysio Man in Amsterdam is hierin gespecialiseerd.

Fysiobehandelingen voor hielpijn bij kinderen

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor hielpijn bij kinderen. Afhankelijk van de oorzaak van de hielpijn kan de fysiotherapeut specifieke oefeningen en behandelingen voorschrijven om de pijn te verminderen en de beweging te verbeteren.

Solemaids voor hielpijn bij kinderen

SOLEMAIDS zijn ontworpen om hielpijn te verlichten als gevolg van de ziekte van Sever Schinz. De zolen halen de druk van de achterkant van de hiel weg door een wig te plaatsen en laat de hielen ‘zweven’. Hierdoor zal jouw kind minder of geen last ervaren aan de hiel en snel weer kunnen sporten.

Voorkom hielpijn, dit zijn de beste preventieve maatregelen

Er zijn verschillende manieren waarop hielpijn bij kinderen voorkomen kan worden. Een belangrijke preventieve maatregel is het aanpassen van het belastingspatroon. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kind meer rust neemt tussen trainingen of wedstrijden, of dat het bepaalde oefeningen doet om de spierkracht en mobiliteit te verbeteren. Het is ook belangrijk om te zorgen dat het kind goed passende en ondersteunende schoenen draagt, om overbelasting te voorkomen.

Maak een afspraak bij de fysio man in Amsterdam West

Heeft jouw kind last van hielpijn? Laat je gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een intakegesprek!