Spierknopen herstel

Heb je last van pijnlijke spieren, ook wanneer de spieren in rust zijn? Grote kans dat je last hebt van spierknopen. Deze spierknopen ontstaan door langdurige opgebouwde spanning of overbelasting. De pijn is niet alleen voelbaar in de spier maar  kan ook doorstralen naar andere gebieden. Gelukkig kunnen we door middel van dry needling spierknopen herstellen.

Wat zijn spierknopen?

Spierknopen zijn geen echte knopen maar zijn harde, gevoelige plekken in de spier die spontaan samentrekken. Deze spierknopen worden triggerpoints genoemd. Door langdurige opgebouwde spanning is de spier ingekort en verdikt. Hierdoor rekt de spier op een andere plek. Het gebied rondom de spier compenseert de druk waardoor alles onder spanning komt te staan en de pijn uitstraalt naar andere gebieden.

Oorzaken spierknopen

De meest voorkomende oorzaak van spierknopen is overbelasting. Mensen met zware beroepen krijgen eerder last van deze klachten. Toch zien we deze klachten steeds vaker voorkomen bij mensen met een zittend beroep. Door te weinig lichaamsbeweging en een verkeerde werkhouding wordt de kans op spierknopen vergroot. Spierknopen ontstaan ook door stress, angstgevoelens en ongezonde eetgewoontes.

Symptomen van spierknopen

Spierknopen veroorzaken pijn op de plek zelf en in de omliggende gebieden. Ook wanneer de spier niet wordt aangespannen kun je last ervaren. Het gebied zwelt op en raakt ontstoken. Spierknopen komen vaak voor in de nek, schouders en de rug en leiden vaak tot hoofd-, tand- en oorpijn. Deze klachten veroorzaken vaak ook andere klachten, zoals slaapproblemen, duizeligheid en een voortdurend opgejaagd gevoel.

Herstel van spierknopen

Voor het herstellen van spierknopen zijn meerdere oplossingen. Met name dry needling en deep tissue massage zijn effectief.

Dry needling

Dry needling is een behandeltechniek waarbij een acupunctuurnaald in de spierknoop wordt geprikt. De spier trekt even kort samen en zal daarna langdurig ontspannen. De doorbloeding komt weer op gang, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof wordt aangevoerd. De spier herstelt zich waardoor de pijn minder wordt.

Meer weten over dry needling? Lees verder!

Deep tissue massage

Een andere manier om spierknopen te behandelen is door middel van een deep tissue massage. Tijdens een deep tissue massage worden de blokkades in de spieren opgeheven en heb je direct meer ruimte en ontspanning.

Meer weten over deep tissue massage? Lees verder!

nek 4 keer T methode

Spierknopen herstellen door De Fysio Man

Onze specialisten staan klaar om jouw spierknopen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Neem contact met ons op en maak direct een afspraak!