TRIGGERPOINT THERAPIE

De fysio man

WAT ZIJN TRIGGERPOINTS?

Een triggerpoint is een ophoping van kleine spiervezels die vastzitten en verkrampt zijn. Deze triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren.

Een triggerpoint kan bijzonder pijnlijk zijn en voor verhardingen of ‘knoopjes’ op de huid zorgen. Het gevolg van een triggerpoint is dat de spier korter wordt en minder goed doorbloed wordt. Op den duur zal de spier verzwakken, waarbij andere spieren de functie zullen overnemen. Als dit langere tijd aanhoudt, zullen ook deze spieren overbelast raken.

Een triggerpoint is de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het lichaam, en kunnen verschillende oorzaken hebben. Chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door sportactiviteiten of een verkeerde werkhouding, is een van de meest voorkomende oorzaken. Daarnaast kunnen triggerpoints het gevolg zijn van:

De fysio man

Behandeling

Triggerpoint therapie, waarbij druk wordt uitgeoefend op triggerpoints in de spieren, kan pijn verlichten en de functies van verzwakte lichaamsdelen verbeteren. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat triggerpoint therapie een uiterst effectieve behandelmethode is voor veel lichamelijke pijnklachten.

Tijdens de behandeling wordt er handmatig druk uitgeoefend op een triggerpoint om de verkramping in de spier te verlichten, en zo het herstel van de spier te bevorderen. Na de behandeling kunnen de spieren de eerste uren wat gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Je krijgt na de behandeling ook oefeningen mee voor thuis, en wordt het aanbevolen om de behandelde spieren warm te houden, met behulp van een kruik. Over het algemeen verdwijnt de pijn in de spieren na vijf dagen. Als dit niet het geval is, is het verstandig om contact op te nemen met de therapeut.

De fysio man

Triggerpoint massage kan zinvol zijn bij:

VERWIJZING EN VERGOEDING

Voor een triggerpoint behandeling is geen verwijzing nodig. De therapie wordt vergoed vanuit je aanvullende verzekering als fysiotherapie. Heb je geen aanvullende verzekering? Onder het kopje tarieven vind je de kosten voor de behandeling.

Wil jij snel van je klachten af?

Laat je gegevens hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een intakegesprek!